Pianoles voor volwassenen - 

    

“Musik ist höhere Offenbarung als alle Weisheit und Philosophie” – Ludwig van Beethoven

 

Sinds bijna 20 jaar geef ik in Utrecht pianolessen aan volwassenen, zowel aan beginners als aan mensen die eerder les gehad hebben.

Beginners

Is het onbegonnen werk om als volwassene nog aan pianolessen te beginnen? Nee. Als je er plezier in hebt, kun je nog een heel eind komen. Mijn ervaring leert dat volwassenen het voordeel hebben dat ze zaken sneller begrijpen dan kinderen. Daartegenover ontwikkelt de motoriek zich over het algemeen langzamer, maar ik stem het programma daarop af. Tegelijkertijd zorg ik voor gevarieerd materiaal, dat voor volwassenen interessant is. Want het speelplezier staat voorop. Afhankelijk van de interesses van de leerling kunnen verschillende muziekstijlen ter hand genomen worden.

Vanaf het begin besteed ik veel aandacht aan de expressie: hoe interpreteer je de muziek en hoe maak je dat hoorbaar?  

Gevorderden

Een leerling die in het verleden al pianoles gehad heeft, begint met het opfrissen van de kennis en vaardigheden. Van daaruit kunnen we verder gaan bouwen. Om tot een goede interpretatie en expressie te komen, moet de leerling de muziek technisch aankunnen. Mijn motto is: beter een iets eenvoudiger stuk goed, dan een moeilijk stuk rammelend. pianoles utrecht